Angèle Verkaaik

‘Lekker fysiek bezig zijn op verrassende locaties’

Foto Angèle Verkaaik landschapsbeheerploeg
Onderhoud rosarium op Kasteel Amerongen

Angèle Verkaaik uit Utrecht werkt intussen al 4 jaar als vrijwilliger met de landschapsbeheerploeg op diverse locaties. Door de week werkt zij 3,5 dag bij de Hogeschool Utrecht en is verantwoordelijk voor de acquisitie, het opzetten en het geven van trainingen op het gebied van coaching en persoonlijke ontwikkeling. Voor de ploeg werkt ze gemiddeld twee vrijdagen per maand.

‘Als historica heb ik nu weer verbinding met historische elementen op verschillende landgoederen en buitenplaatsen’, zo vertelt zij. Als voorbeelden noemt ze de ‘cirkel van Pan’ en de grafkelder op Landgoed Eyckenstein in Maartensdijk, de Joodse Begraafplaats bij Utrecht en de historische tuinen van Kasteel Amerongen.

In de beginperiode van haar loopbaan, 14 jaar geleden, werkte ze veel buiten met groepen op een zeilboot. Daarna voornamelijk binnen bij de Hogeschool Utrecht. Het missen van het buiten zijn was voor haar ruim 4 jaar geleden de aanleiding om als vrijwilliger op vrijdag in de buitenplaatsploeg te gaan werken. Lekker fysiek bezig zijn en ook nog afwisselend op verschillende prachtige locaties. Denk hierbij aan het onderhoud van historische tuinen, maar ook het ruigere werk zoals uitdunnen van bos, wilgenknotten, opschonen van heideveld en herstellen van slootkanten en vijvers. En het hele jaar door in diverse seizoenen, ook als het regent of sneeuwt.

‘Het leuke is dat je lekker concreet met dingen bezig bent, met onmiddellijk resultaat. Gewoon met je handen in de aarde. En dan ook nog op verrassende locaties waarvan je eigenlijk nauwelijks weet’, zo vertelt ze. Daarnaast vindt Angèle het ook gezellig met de ploeg; een groep mensen met een heel andere achtergrond. ‘En het is ook nog eens goed voor het lijf en de geest’, zo reageert Angèle enthousiast.

Angèle Verkaaik
Uitdunnen bos op Landgoed Eyckenstein

Een interview met Angèle Verkaaik door Bert Tuinzaad, vrijwilliger & assistent ploegleider buitenplaatsploeg.