Portret vrijwilliger Gerard Hoekstra

‘Als bioloog is het soms lastig om bomen te vellen’

Gerard Hoekstra 1
Wilgenknotten op Landgoed Beverweerd

‘Als bioloog is het soms lastig om bomen te vellen’, dat vertelt Gerard Hoekstra na een werkdag op de heide van Landgoed Eyckenstein bij Lage Vuursche. Op een winterse dag in januari, met vrieskou en prachtige zon, bespreken we na afloop van de werkdag zijn drijfveer om in de Landschapsbeheerploegen Utrecht te werken. Gerard doet dat intussen vijf jaar, twee keer per week, op woensdag en op vrijdag.

Na zijn academische opleiding Biologie is Gerard Hoekstra het onderwijs in gegaan. Hij heeft 39 jaar lesgegeven in Biologie en Algemene Natuurwetenschappen op een scholengemeenschap in Amersfoort. Daarnaast was hij schooldekaan. Het combineren van lesgeven en individuele begeleiding gaf hem veel voldoening. Vanaf zijn pensioen wilde hij graag buiten in de natuur bezig zijn. Het werken in de Landschapsbeheerploegen betekende voor hem een nieuwe dimensie voor het vak biologie.

“Ik vind dit een fijnere fysieke inspanning, dan op een sportschool”, zo vertelt Gerard verder. Maar het geeft ook voldoening dat je een steentje kan bijdragen aan het onderhoud van landschappen; deftig gezegd: “het beheren van een klein stukje van de schepping”. “Het is interessant om in je pensioenfase met heel verschillende mensen een ploeg te vormen. De pauzes zijn dan ook erg belangrijk met vaak boeiende gesprekken. Op vrijdag is het wel een bijzondere ploeg voor mij, omdat mijn echtgenote daar ook in meewerkt. Je komt op diverse landgoederen en in agrarisch gebied. Bij de ene eigenaar wordt je groots ontvangen met koffie, appelgebak en soep; maar het kan ook voorkomen dat je de eigenaar nooit ziet en dan met de ploeg ergens op het landschap bent aangewezen op je eigen proviand”.

Naast het werken in de Landschapsbeheerploegen, is Gerard aktief met fietsen, kanoën en vrijwilligerswerk voor de kerk en het Centrum voor Natuur en Milieu. Voor het werk in de ploegen draagt hij bij aan een werkgroep voor de organisatie van het vrijwilligerswerk.

Als je veel kennis hebt over biologie, dan sta je vaker stil bij de processen die zich bij planten en bomen afspelen. In geval van het opschonen van een heideveld zou je ook kunnen overwegen om gewoon de natuur zijn gang te laten gaan in plaats van zelf in te grijpen door het omleggen van prachtige organismen als bomen zijn. Echter, als je dat doet, dan zou dat betekenen dat binnen een aantal jaren alle heidevelden in Nederland in bos zouden veranderen. Op onze werkdag vandaag op Eyckenstein heeft onze ploeg een groot deel van opschot van dennen verwijderd en zijn ca. 20 berken aan de rand van het heideveld geveld. Daarmee wordt bereikt dat het opschot aanzienlijk wordt teruggedrongen en het gebied gemakkelijker als heideveld bewaard kan blijven. “Ook als bioloog ga je dan enthousiast met de zaag aan de slag om die bomen te vellen en daarmee het heideveld voorrang te geven; in lijn met de visie en vraag van de opdrachtgever”, zo besluit Gerard zijn verhaal.

Gerard Hoekstra
Herstel eikenlaan Landgoed De Horst

Gerard Hoekstra is vrijwilliger van LBPU. Interview door Bert Tuinzaad